marți, 16 aprilie 2013

Mama-Pamant ne cere ajutorul


Azi nu vreau sa va povestesc toate porcarioarele mele legate de carti, filme, muzica, calatorii sau alte alea.
Intru direct in paine. Ma uit mult pe canale gen "Discovery Channel", "Animal Planet" sau "National Geographic". Dar am inceput sa ma intreb care-i treaba cu ele. Adica ce scop au ele.. Spre a diminua mareata mea curiozitate, m-am documentat si am aflat ca ele au fost infiintate pentru a raspandi cunostintele de stiinte ale naturii, zoologie si respectiv geografie.

Faptul ca omul a devenit din ce in ce mai "posesiv" cu natura a condus la consecinte distructive pentru mediu. Luam multe din natura, dar rareori umplem golurile. Astfel, cu timpul, natura a inceput sa resimta folosirea uneori exagerata a resurselor sale si nu a mai fost capabila sa se regenereze.
Astazi exista diferite societati care indeamna oamenii sa ajute planeta, sa le pese de ceea ce se intampla in jurul lor.


Totusi, prin mici gesturi putem construi o lume mai buna, mai ecologica, mai verde. Ne-am obisnui sa lasam deseuri in urma, sa poluam, dar, de fapt, sa nu ne pese. Niciodata nu e prea tarziu pentru o schimbare, pentru a face lumea un loc mai placut. In fond, ajutand planeta, ne ajutam pe noi insine, caci aerul pe care il respiram, apa pe care o bem, toate ne influenteaza sanatatea. Da, omul poate avea o influenta negativa asupra mediului inconjurator prin diverse actiuni daunatoare, dar asta nu inseamna ca e prea tarziu pentru a ajuta Pamantul, pentru a-l face un loc mai bun.

Tumblr_lpher0cqem1qc4uvwo1_500_large

Cand spunem poluare, ne gandim strict la fumul gros, cu un miros intepator care iese pe tevile de esapament ale masinilor, ne gandim la defrisarea inconstienta  si la muntii de gunoaie ce stau de ani de zile la marginea orasului, sperand sa dispara ( ca de, poate primaru' o face si el ceva pentru oras ). Cu toate acestea, nu ne prea gandim la aparent neinsemnatele ambalaje de guma pe care le le aruncam pe langa cosul mare si evident din coltul strazii, ca apoi sa ne fie lene sa ne aplecam dupa el. Zicem "ca oricum o sa treaca salubritatea...". Nu ne gandim la covorul de chistocuri de tigara de care dam intamplator sub o banca din parc, ca apoi sa ii criticam pe ceilalti, desi noi insine lasam in urma kilograme de coji de seminte.. 
Nu se duce nimeni de capul lui pe strada sa adune gunoaie, ca i se nazare lui sa salveze planeta. De fapt, chiar daca s-ar duce, tot nu ar face nimic. Singuri nu putem. Dar oare cati dintre noi ar putea lasa de la ei si s-ar apleca dupa ambalajul pe care nu l-au aruncat din prima in cos ?

Majoritatea poluanților sunt eventual "spălați" de către ploaie, zăpadă sau ceață dar după ce au parcurs distanțe mari, uneori chiar continente. În timp ce poluanții se adună în atmosferă, oxizii sunt transformați în acizi care se combină cu ploaia. Aceasta ploaie acidă cade peste lacuri și păduri unde poate duce la moartea peștilor sau plantelor.

Tumblr_lfg3r8xbgv1qea6cuo1_500_largeFavim.com-7660_large

Iata doar cateava lucruri mai putin luate in seama prin care noi, oamenii, stricam mediul inconjurator : 
- Lasatul luminii aprinse pe timpul zilei
- Uitatul la TV toata ziua
- Statul in dus 6378 de ore
- Mersul cu masina undeva, cand poti merge pe jos
- Tratarea solului cu diferite ingrasaminte chimice, pesticide etc. ( duce, atat la poluarea lui, cat si a apelor )
- Urmele de petrol lasate pe apa de catre petroliere 
- Zgomotele produse de masini si avioane

Si cand te gandesti ca este atat de usor sa reciclezi ceva... Dar am spus-o si o mai repet : singuri nu putem. 

3 comentarii:

  1. A doua imagine este atat de.. puternica. Viata tuturor vietatilor sta in mainile noastre. Depinde de noi daca vom face ceva in privinta asta. Super post ! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate ! "Nu se duce nimeni sa salveze planeta de capul lui" :)) ! Geniaaaaal !

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti apreciez mult post-ul ! Poate asa ne mai "trezim" si noi din inconstienta...

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta conteaza ! Scrie ce simti !