sâmbătă, 13 aprilie 2013

Cinefilia de sambata

Pentru azi am o groaaaaaaza de filme in cap si nici nu stiu cum sa le mai triez si sa le impart. Ordinea e aleatorie, dupa cum imi vin in minte. O sa incepem, deci, cu o comedie ceva mai dramatica si psihologica, as zice. Asa cum spune si titilul :


It's a kind of funny story ( 2010 ) - 4****




Actori : Keir Gilchrist, Emma Roberts, Zach Galifianakis
Gen : Drama, Comedie

Un film foarte simpatic, dupa parerea mea. Sincera sa fiu, a fost peste asteptarile mele. Poate pentru ca e trist ca multi adolescenti din zilele noastre au astfel de ganduri sinucigase si nu le impartesesc cu cei din jurul lor. E trist ca macar o parte din tine sa se regaseasca in Craig. 

In fine, filmul este axat pe povestea unui adolescent de 16 ani pe nume Craig care, considera el, are tot felul de probleme existentiale. Pentru ca acestea ajung sa il depaseasca, are deseori atacuri de panica, stari depresive si ganduri sinucigase. Acesta este motivul pentru care decide sa mearga la spital, sa se interneze.
Evident, totul se intampla in capul lui si tot ceea ce traieste este putin exagerat, deoarece traieste intr-o familie normala, merge la scoala, are prieteni si activitati normale. Ajunge insa sa stea internat cu oameni care sunt cu adevarat bolnavi psihic si sa vada comportamentul lor. 
Nu stiu unde l-as putea incadra. E dramatic, dar nu in adevaratul sens al cuvantului. Cu toate acestea, e un film in care nu se intampla mai nimic, dar totusi se intampla multe. 

The hunger games ( 2012 ) - 3***

Actori : Jennifer LawrenceJosh Hutcherson
Gen : SF, Drama, Actiune

Un film care, sa fiu sincera, m-a lasat putin rece. Cu toata publicitatea, promo-urile si trailerul cat se poate de atragator, ai zice ca merita sa pierzi 142 de minute din viata ca sa-l vezi. Iata ce ne spune cinemagia : "Dacă nu ştii povestea, iat-o în câteva cuvinte: cândva în viitor, Statele Unite, acum cunoscute sub numele de Panem, au devenit o societate totalitară, cu 12 districte subjugate de Capitoliu, un bogat oraş-stat. Din cauza unei răzmeriţe avute loc cu aproape un secol în urmă, cele 12 districte rezistă la limita subzinstenţei, asigurând în acelaşi timp materiile prime necesare pentru extravagantul stil de viaţă al Capitoliului. Şi, ca să nu uite niciodată de controlul absolut al acestuia, Jocurile foamei sunt organizate anual, iar fiecare district trebuie să înscrie două tributuri, un băiat şi o fată cu vârste între 12 şi 18 ani, pentru a lupta pe viaţă şi pe moarte în Jocuri, transformate într-un gigantic şi sângeros reality show vizionat obligatoriu de toată lumea din Panem. Numai unul din cei 24 de participanţi poate supravieţui...". 
In concluzie, e un film bunicel, dar mai degraba atrage puştimea, desi in Romania este nerecomandat copiilor sub 15 ani. ( Am tinut sa precizez "in Romania", pentru ca in SUA el poate fi vizionat de catre copiii cu varste de sub 12 ani cu acordul parintilor ).


13 Going on 30 ( 2004 ) - 4****



Actori : Jennifer Garner, Mark Ruffalo
Gen : Comedie, Romantic

Filmul asta chiar mi-a placut mult de tot si cred ca i-ar invata pe toti copiii care spun "vreau sa cresc mare" sa se mai gandeasca odata. Si da. Am plans la el :). Pe langa asta, filmul ne invata ca niste simple greseli din trecut ne pot schimba radical viata. Totusi, daca ne dorim cu adevarat, le putem repara. Iata, pe scurt, despre ce este vorba : Jenna este o fata de 13 ani, care se transforma peste noapte intr-o femeie in toata firea, de 30 de ani. Ea are parte de tot ce isi doreste, in afara de prietenul ei din "copilarie", Matt. Pe parcurs, ea descopera greutatile unei vieti de adult si ca nu este tocmai distractiv sa fii nevoit sa faci totul pe cont propriu. 


The blood diamond ( 2006 ) - 5*****


Actori : Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou, Jennifer Honnelly
Gen : Drama, Actiune, Aventura

Da, am o pasiune enorma pentru filmele cu Leonardo DiCaprio, si asta nu e o exceptie. 5 nominalizari la Oscar si una la Golden Globes cred ca sunt suficiente ca sa intelegeti de ce. Nu sunt o persoana foarte usor de impresionat, da` la filmul asta am plans pe rupte. Nici nu stiu ce as putea spune despre el, ca descrieri pe google sunt destule. Trailerul e mic copil pe langa cate transmite filmul. 
Totodata, pot spune ca e si un film psihologic. Ne arata ce se intampla in lumea in care traim pentru bani si pentru putere si incearca sa ne deschida ochii, sa ne faca sa vedem ce am ajuns. "Un film violent despre o realitate violenta".
Mult suspans, intensitate maxima, cat se poate de realistic, iar Leonardo DiCaprio si Djimon Honsou ofera doua roluri jucate magistral. Un film de exceptie, care isi merita din plin toate premiile. Inima lui este pretul pe care oamenii il platesc, ei vad bogatia ce poate fi adusa de diamant si sunt distrusi de aceasta viziune. 

Pot spune ca am lasat ce-i mai bun la sfarsit...

5 comentarii:

  1. "The hunger games" e o pierdere de timp. Cred ca sunt mult mai bune cartile.

    RăspundețiȘtergere
  2. The Blood Diamond a fost super !! Respect DiCaprio ! A dat dovada de maturitate si seriozitate pe tot parcursul filmului ! "Un film violent despre o realitate violenta" - genial, Irina !

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu am plans la "13 Ging on 30" :D L-am vazut pe voyo si a fost foarte dragut. "The hunger games" nu a fost chiar asa de rau, dar nici foarte bun. Si eu i-as de 3 stele :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Ti-am gasit blogul pur si simplu cautand o recenzie pentru "It's a kind of funny story" si pot spune ca m-ai convins ! "Pagina" ta arata foarte bine si este... primitoare, intr-un fel :) Adica te face sa iti iei o cafea si sa te pui pe citit.

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta conteaza ! Scrie ce simti !