sâmbătă, 20 aprilie 2013

Cinefilia de sambata

Nici macar n-am apucat sa scriu tot ce-aveam de scris pentru saptamana asta, ca deja s-a facut sambata si tre' sa-i dau cu filmele, corect ? Iar saptamana asta am numai filme bune ! Daca mai am timp astazi, vreau sa mai scriu ceva, dar deocamdata sa incepem cu prioritatile.

Pozitia copilului ( 2013 ) - 5*****

Bogdan Dumitrache în Poziţia copilului

Actori : Luminita Gheorghiu ( Cornelia ), Florin Zamfirescu ( Aurelian ), Bogdan Dumitrache ( Barbu ), Ilinca Goia ( Carmen )
Gen : Drama

Si nici nu stiu ce as putea sa scriu despre filmul asta. Adjective ca "impresionat", "dur" s.a. sunt de prisos. Adevarata pozitie a copilului, la nivel de continut si subinteleasă permanent, este aceea in raport cu mama sa exagerat de dominatoare - tema filmului. In mare, actiunea se invarte in jurul unui accident si al protectiei exagerate a mamei. 


E un lucru stiut ca artistii se inspira nu numai "din viata" la modul general, ci adeseori din experiente reale specifice, chiar traite de ei înşişi. E normal ca intamplarile deosebite prin care trecem să-si gasească expresia artistica - dar, dincolo de firescul situatiei, se dezvolta mari riscuri si provocari. Intr-o asemenea situatie, autorul trebuie sa faca efortul de a se distanta de eul sau initial, adoptand o atitudine obiectiva. O asemenea evoluţie a avut loc şi în raport cu "Poziţia copilului": s-au făcut comentarii sceptice cu privire la faptul că Peter Călin Netzer s-a inspirat dintr-un accident rutier similar, comis de el cu ani in urmă, reprosandu-i-se pretinsul "cinism" fată de acea dramă. Totusi, tocmai pornind de aici se releva calitatea de detasare descrisă mai sus. Practic, nu ne interesează detaliile situatiei reale, si n-ar avea nici un rost să le scormonim, mai ales pentru că in film nu este vorba de evenimentul respectiv - si nici chiar de cel fictional. 
In fine, filmul este plin de emotie, suspans, nervi macinati si releva o realitate dura, cu tot cu un limbaj vulgar pe alocuri, dar care, personal, nu m-a deranjat catusi de putin. Clar, isi merita Ursul de Aur. "Parintii se realizeaza prin copii, ca sa stii si tu.."
Pentru trailer, click aici


Sister Act ( 1992 ) - 4****



Actori : Whoopi Goldberg ( Mary Clarence / Deloris ), Maggie Smith ( Maica Stareta ) , Harvey KeitelVince LaRocca )
Gen : Comedie

Ei, la filmul asta am ras bine ! O maicuta foaaarte simpatica, care reuseste sa dea viata unei comedii exceptionale. Iata despre ce e vorba : Deloris are o legatura cu seful Mafiei, Vince LaRocca. Cariera ei de cantareata in Las Vegas nu are nici un viitor, iar Vince nu are de gand sa divorteze de sotia lui pentru ea. Asa ca Deloris decide sa se desparta de el. Ea este insa martora unei crime comandate de Vince si decide sa ceara ajutorul politiei. Acestia o ascund intr-un loc la care Vince nu s-ar gandit : o manastire. Aici se imprieteneste cu maicutele Mary Robert, Mary Lazarus si Mary Patrick. Dupa ce Maica Stareta afla ca Deloris a fugit de la manastire pentru a merge intr-un club de noapte, ordona ca ea sa faca parte din galeria corului bisericii. Deoris transforma corul intr-o moderna formatie de muzica. Succesul corului este foarte mare, dar tocmai acest succes ii va aduce numeroase probleme. 


Finding Nemo ( 2003 / 2012 ) - 5*****



Actori : -
Gen : Aventura, Animatie, Comedie

Un film foarte drag mie si il pot numi, intr-adevar, "filmul copilariei mele". El a aparut pentru prima oara in 2003, dar in 2012 a aparut si varianta in 3D, bineinteles, mult mai HD. Nemo este, cu siguranta, unul dintre personajele cele mai indragite si apropiate de mine. El este un mic pestisor arlechin, care vrea sa exploreze oceanul. Marlin, tatal sau, încearca sa-l avertizeze pe Nemo de pericolele acestuia, însă nu prea are succes... Din nefericire, in prima sa zi de scoala, prea fascinat de magnificul peisaj, are un moment de neatentie si este prins de un navod si capturat. Astfel, tatal sau porneste intr-o lunga si spectaculoasa calatorie, alaturi de Dory, pentru a-l gasi pe Nemo. 
Pentru trailer, click aici.

2 comentarii:

  1. Pozitia Copilului merita vazut ! A fost superb ! Si pot spune, ca mama, ca stiu cum s-a simtit Cornelia, caci mereu simt nevoia sa-mi apar copilul, chiar sa-l sufoc, pentru ca am impresia ca ii fac un bine, dar nu e chiar asa.

    RăspundețiȘtergere
  2. La "In cautarea lui Nemo" ma uitam cand eram mic ! Era si inca este foarte dragalas :))

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta conteaza ! Scrie ce simti !