miercuri, 10 aprilie 2013

Un studiu in rosu

Autor : Arthur Conan Doyle
Gen : Roman politist
Alte carti citite : "Aventurile lui Sherlock Holmes", "Memoriile lui Sherlock Holmes", "Cainele din Baskerville"
Ecranizare : Da

"Gaboriau ma cucerise prin maniera eleganta cu care organiza piesele "cazurilor" sale, iar magistralul detectiv al lui Poe, domnul Dupin, a fost pentru mine, inca din copilarie, unul dintre eroii favoriti. Dar eu trebuia sa aduc ceva nou, ceva personal. M-am gandit la fostul meu profesor, Joe Bell, la chipul lui de vultur, la actiunile lui bizare, la harul sau neobisnuit de a observa anumite detalii... Ce nume voi da personajului meu ?.. Nu stiam pe care sa-l aleg... La inceput m-am oprit la Sherringford Holmes, apoi la Sherlock Homes." ( A.C. Doyle )





Sunt o impatimita a lui Sherlock Holmes, asa cum scrie si aici si ador arta deductiei. Totusi, nici acum nu imi pot da prea bine seama cum reuseste acesta sa inlantuie sirul unor intamplari, numai cu ajutorul catorva detalii neglijabile. 
Revenind la cartea noastra..
Nici nu stiu ce as putea spune despre ea. Nu sunt in masura sa o critic, desi nici nu stiu ce ai putea critica la o carte. In fond, e pura curgere a imaginatiei pe niste file albe. Creatorul are puterea sa inchida un infinit potential intr-un infinit actual. Asemenea lui Hyperion, el este un explorator al infinitului.

Totusi, iata cateva citate care v-ar putea contura o idee despre ce se petrece in carte :

" Dintr-o picatura de apa, spunea autorul, un logician ar putea deduce posibilitatea existentei unui ocean Atlantic sau a unei Niagare, fara sa le fi vazut sau sa fi auzit vreodata despre vreuna dintre ele. Astfel, intreaga viata este un lant imens ce poate fi recunoscut dupa o singura veriga din cele care-l compun. Ca toate celelalte stiinte, cea a deductiei si analizei nu poate fi insusita decat cu pretul unor studii indelungate si minutioase; de altfel, viata este prea scurta pentru a permite unui muritor sa atinga perfectiunea pe acest taram. Inainte de a se indrepta spre aspectele morale si intelectuale ale temei, care prezinta cele mai mari dificultati, cercetatorul va trebui sa incerce rezolvarea problemelor elementare.Sa invete mai intai sa citeasca dintr-o privire povestea unui om, meseria sau profesiunea pe care o exercita. Oricat de pueril ar putea sa para un asemenea exercitiu, el ascute facultatile da observatie si te invata ce si unde sa cauti. Unghiile, maneca hainei, pantofii, genunchii pantalonilor, proeminentele degetului gros si ale celui aratator, expresia fetei, mansetele camasii - fiecare dinte aceste elemente releva din plin profesiunea unui om. Este aproape de neconceput ca, adunand toate aceste date, un cercatator competent sa nu edifice asupra cazului pe care-l studiaza. "
Ei, partea asta m-a facut sa rad, ca Dr. Watson o considera "o flecareala fara sens", nestiind, desigur, ca paragraful fusese scris de amicul sau, Holmes.
" -Te referi la acel sergent marinar in rezerva, spuse Sherlock Holmes. Laudarosenie si fanfaronada ! imi spusei. Stie ca nu pot sa-i verific presupunerea.Nici n-apucase sa-mi treaca bine prin minte acest gand, cand omul pe care-l urmarisem de la fereastra [...] trecu in goana strada. Nu se putea un prilej mai bun ca sa-l fac sa fie mai putin ingamfat. De buna seama ca nu se gandise la asta cand aruncase remerca la intamplare. [...]- Pot sa te intreb, dragul meu, ii spusei pe tonul cel mai cald cu putinta, ce meserie ai ? [...]- Sergent, domnule, in infanteria usoara a Marinei Regale, domnule. [...] "
Se pare ca Watson s-a inselat. Concluziile lui Holmes au fost cat se poate de adevarate ! Nu e atat de greu pe cat pare pentru Sherlock sa deduca meseria unui individ.
" -Draga prietene, nu prea vad unde e sansa. Sa presupunem ca eu reusesc sa fac lumina in toata povestea asta; ei bine, poti fi sigur ca Gregson, Lestarde si compania vor culege toti laurii. Asa se intampla intotdeauna cand esti o persoana neoficiala. " 
Da, asta cam asa e. As mai completa cu o vorba : "Cand esti prea bun esti luat de prost".
" -Ce naiv esti ! Asta n-are nici o importanta. Daca asasinul este prins, faptul se va datora stradaniilor lor; daca nu, va fi in ciuda eforturilor lor. Daca iese cap, castig eu; daca iese pajura, pierzi tu. "
" Un prost gaseste intotdeauna unul mai prost care sa-l admire "



" Este o greseala sa confunzi straniul cu misterul. Crima cea mai banala este adesea cea mai misterioasa, pentru ca nu ofera aspecte noi sau deosebite din care sa poti trage concluzii. " 
" Important nu este ceea ce realizezi pe lumea asta, replica cu amaraciune prietenul meu. Important este ceea ce reusesti sa-i faci pe oameni sa creada ca ai realizat. "  
" In rezolvarea unei probleme de acest soi, esentialul este sa fii in stare sa judeci invers."
" Putin imi pasa ca publicul ma fluiera; eu ma aplaud singur acasa contemplandu-mi banii din cufar. " 
Titlul cartii provine din afirmatia facuta de Sherlock Holmes, la sfarsitul capitolului 4, referitoare la crima relatata.
" [...] dumitale trebuie sa-ti multumesc pentru toate acestea. Daca nu erai dumneata, nu m-as fi dus si astfel ratam cel mai pasionat studiu cu care am fost confruntat vreodata: un studiu în rosu, ce zici? De ce n-am folosi putin jargonul artei? Firul rosu al crimei se impleteste cu firul lipsit de culoare, monoton, al vietii si datoria noastra este sa-l desprindem, sa-l izolam si sa-i dam in vileag fiecare particica. " 

 Daca ar fi sa scriu o concluzie, as spune ca Holmes e un adevarat titan al deductiei, un erou ce ne-a cucerit cu inteligenta si spiritul sau de observatie, cu harul sau si cu simplitatea sa de a formula cele mai complicate concluzii, pornind de la cele mai banale detalii.


Lectura placuta !

7 comentarii:

  1. Din cate am citit, cred ca este foarte buna cartea :). Chiar am vazut filmul cu Sherlock de curand si cred ca m-ar tenta sa citesc o asemenea carte. Tu ce crezi ? Care din ele e mai buna ? Cartea sau filmul ? Adica, in general.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce sa zic. Sincera sa fiu, nu am vazut inca filmul, deci nu iti pot spune care dintre ele e mai bun. In general, cartea e mai buna. Dar depinde si de cum percepe cititorul mesajul transmis. Adica, in carte pot fi mentionate diferite detalii, pe care de cele mai multe ori le neglijam. Cartea da frau liber imaginatiei, pe cand filmul o poate limita la cea a regizorului.

      Ștergere
  2. E foarte tare cartea!!! Si, apropo, poate la recenziile de sambata o sa vedem si un film cu Sherlock Holmes ? E doar o idee..

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit "Aventurile lui Sherlock Holmes", dar stii cumva de la ce editura as putea comanda "Un studiu in rosu" ? As vrea sa o cumpar..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur :) Incearca aici : http://www.gramar.ro/carte/un-studiu-in-rosu--i10499

      Ștergere
  4. Frumoasa carte ! E foarte captivanta, as zice :D Vad ca ai numai recenzii la lucruri de calitate pe-aici. Il admir mult pe A. C. Doyle.

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta conteaza ! Scrie ce simti !